Прасечкото печено месо е совршено за Нова година, Божиќ и останатите празници. Изненадете ги вашите гости, пријатели, роднини и семејство со вкусно месо испечено во рерно, а исто како во фурна.
Испеченото месо на овој начин добива неодолива сочност, се топи во уста, но она што е најважно кај ова месо, е неговата крцкава кожа. Таа под допир треба да потпукнува, да има надворешна кожа како чипс, а масниот cлој да е cтопен.
За добро да се испече едно големо парче месо, по правило, потребно е долго време, околу пет часа. Колку е поголемо парчето, толку повеќе треба да се пече за да се добие потребната сочност и да се двои од коската. Како да се постигне сето тоа и кои се тајните на печењето, ни открива Тања.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: Прасечко месо (5 кг), сол, вода и пиво. ПОСТАПКА: Првиот чекор кој треба да се направи, а кој не е помалку важен во целата постапка, е месото убаво да се измие со ладна вода, а потоа да се пребрише од вишокот влажност (особено кожата).
Ова направете го со помош на хартиена, кујнска салветка. Истапкајте го целото месо со салветката за да ја соберете сета влага од него. Доколку парчето има печат на него, при купувањето информирајте се за потеклото на бојата. На моето парче бојата е од грозје, јадлива е, а при печењето ќе се раствори, што значи дека не треба да ја отстранувам.
Откако ќе го пребришете месото, со помош на остар нож направете неколку мали засеци во кожата. Овие засеци потребно е да бидат плитки, да допираат до месото но не и да го сечете месото (само кожата со масниот слој). При печењето на овие засеци ќе забележите дека маста излегува.
После засекувањето потребно е добро да се посоли месото. Немојте да штедите на сол, бидејќи нема шанси да го пресолите свинското месо, тоа си „бара“ доста сол. Ставете сол врз кожата и пpoтријте со раката однадвор и во засеците, од горната страна, а потоа и од долната страна.
Следниот чекор е да го подготвите плехот во кој ќе се пече месото: поставете решетка (обично овие решетки доаѓаат со самите плехови, а доколку немате, импровизирајте со стапчиња со ражничи, така што густо ќе ги поставите да „имитираат“ решетка).
Месото ставете го врз решетката со кожата свртено нагоре (ова е важно), ставете една чаша вода во плехот (водата да не го допиpa месото), па ставете да се пече во ладна рерна која тогаш ќе ја вклучите на 180 степени. Од тој момент започнете да го мерите времето. Правило е 1 кг месо да се пече еден час, меѓутоа ова зависи од самата рерна.
После точно еден час печење од вклучување на рерната, извадете го месото и во плехот налијте уште една чаша вода. Потоа вратете го назад на печење на 180 степени, уште еден час. После вториот час повторно извадете го месото, па превртете го наопаку, со кожата надолу. Ќе забележите дека има доволно течност во плехот, па нема потреба да долевате уште вода.
Вратете повторно во рерна и продолжете со печење на истата температура, од 180 степени. Не ја зголемувајте температурата, бидејќи месото однадвор може да се запече, а однатре да остане недопечено и жилаво. После час и половина, односно вкупно три ипол часа печење, месото повторно превртете го, со кожата нагоре.
Следна важна работа која треба да ја направите, е да го прелиете месото со пиво кое ќе му даде извонреден вкус, а ќе овозможи и крцкавост на кожата. Вратете го месото во рерна, на иста температура да се допече уште еден час. После четири ипол часа печење во рерна, пригответе солен раствор со кој ќе ја премачкате кожата.
Во три супени лажици сол додајте 100 мл вода, промешајте, па извадете го месото од рерна и со помош на кујнска четка премачкјате го со растворот. Потоа вратете го месото во рерна и зголемете ја температурата на 220 степени да се пече уште 15 минути. Моето прасечко се печеше вкупно 4 часа и 45 минути. Деталите погледнете ги во видеото ОВДЕ.