Агенти на ЦИА уапсени во Турција поради обид за атентат на Ердроган

Loading...

Претседателот Путин бил известен за апсењето на двајца агенти од ЦИА, за кои Турција вели дека собориле руски авион минатата година во ноември, и се обиделе да го убијат претседателот Ердоган.Според Министерството за надворешни работи на Република Турција, двајцата фатени пилоти на ЦИА, не само што биле одговорни за соборување на рускиот авион Sukhoi Su-24m, над Сирија минатата година, туку и се обиделе да го убијат претседателот Ердоган, за време на неуспешниот „државен удар“ пред неколку дена.
Министерството за одбрана, понатаму предупредило дека режимот на Обама, планирал да го убие претседателот Ердоган во државен удар и да го заменат со „назначената фигура“ на ЦИА, Фетула Ѓулен.
Американскиот наруд уште не е известен за последниот неуспешен режим на Обама.
Се дознава дека на 15 јули, кога претседателот Ердоган летал кон Истанбул за да се спротивстави на силите на ЦИА против него, истите двајца пилоти се обиделе да го уништат неговиот авион.
Овој извештај продолжува, овие пилоти на ЦИА ги насочиле своите проектили кон авионот на Ердоган со цел да го убијат, но веднаш им било наредено од страна на контролорите на режимот на Обама да на напуштат мисијата и да се вратат во воздухопловната база Инџирлик, која во моментов турските сили ја истражуваат.
Не само што на двајцата пилоти им било наредено од ЦИА да ја напуштат мисијата, туку и на цело Турско, НАТО и Американско воздухопловство им било наредено веднаш д се вратат во своите бази.
Сега кога овие пилоти од ЦИА се во притвор, заедно со нивниот командант и лидер, Генералот Акин Озтурк, се очекува да бидат осудени на смрт, откако владата на претседателот Ердоган ќе ја одреди смртната казна, во текот на неделава.Според Министерството за надворешни работи на Република Турција, двајцата фатени пилоти на ЦИА, не само што биле одговорни за соборување на рускиот

loading...