Кога на телото ќе му ги скратиме јагленхидратите многу брзо по оброкот чувствуваме голем глад.Роб Хобсон објаснува како да уживаме во нив,а при тоа да не се здебелиме.Сите знаеме дека секој кој започнува диета нив прво ги исфрла од исхраната.Откритието на нутриционистите е навистина неверојатно.Тој истакнува дека јагленхидратите се и повеќе од потребни и дека никако не смеете потполно да ги исфрлате од исхраната,туку паметно да ги бирате.
Благодарејќи на нив имаме доволна количина енергија во текот на денот,а богати се со магнезиум кој е одличен за мускулите како и со витамин Б.
Што се всушност јаглени хидрати?
Во оваа група спаѓаат шеќерите,скроб и влака кои се наоѓаат во овошјето,житариците,зеленчукот и млечните прозводи а заедно го сочинуваат главниот извор на енергија за нашиот организам.
Кога се работи за шеќерот го делиме на два основна типа:
-Природни шеќери кои се наоѓаат во зеленчукот,овошјето и млекото.
-Вештачки шеќери кои се наоѓаат во соковите,засладувачите,сирупите
Скробот се наоѓа во храната како што е лебот,оризот,компирот и тестенините.
Со влакната е богат зеленчукот кој го регулира нивото на шеќери и ефикасно е во спречувањето на настанување на многу болести.
Разлика помеѓу добри и лоши јаглен хидрати:
Најважната работа која треба да ја знаеме е дека не сите јаглен хидрати се исти и лоши,нив ги разликува количината на влакна кои секој ги содржи во себе.Јаглен хидрати,житариците од цело зрно како што е интегрален ориз или овес,грав,киноа,ореви и зеленчук се многу богати со влакна и тие се пожални во исхраната.
Проблем се оние со мали или никакви проценти на влакна,таканаречени рафинирани јаглени хидрати во кои спаѓаат белото брашно и шеќерот кои се полни со празни калории кои не прават ништо за организмот освен што помагаат во таложењето во маснотии.
Нивниот внес треба да се намали бидејќи во процесот на преработка се изгубени сите влакна како минерали и витамини.Сите знаеме дека секој кој започнува диета нив прво ги исфрла од исхраната.Откритието на нутриционистите е навистина неверојатно.Тој истакнува дека