Ако го забележите ОВА на храната, веднаш фрлете ја!

Можеби не сте знаеле, но кујните имаат многу состојки опасни по здравјето. На пример, многумина мислат дека компирите немаат датум на траење, но тоа е погрешно. Расипаните компири содржат токсин што може да им наштети на луѓето. Ако се внесе во телото, може дури и да го оштети нервниот систем.Еве на што треба да внимавате:
-Ако забележите мувла на лебот, не го фрлајте само зафатениот дел, туку фрлете го целиот леб. Јадењето на мувлосан леб може да предизвика проблеми во стомакот, а во некои случаи може да има и посериозни последици, како зголемување на шансите за рак.
-Кога се јадат расипани јајца постои ризик од појава на стомачни проблеми, а дури и салмонела. Постои и трик за полесно одредување дали јајцето е расипано или не. Расипано е ако белката и жолчката не се јасно одвоени.
-Храната во конзерва лесно се расипува и затоа немојте да ја јадете по истекувањето на рокот. Ако забележите дека конзервата е подуена веднаш фрлете ја бидејќи може да дојде до потешко труење.
-Овенатата краставица не изгледа како голема закана. Сепак, „лигавата“ краставица содржи распаднати хемиски состојки што може сериозно да ги оштетат цревата.

-Треба да знаете дека и сувите зачини имаат рок на траење. Затоа, треба да ги знаете роковите на истекување, бидејќи може да се насоберат инсекти.
-Ако јадете пуканки, прво помирисајте ги. Верувајте му на носот. Имено, сувите јадења што чудно мирисаат веројатно да се распаѓаат и да предизвикаат болка во стомакот.
Ормарите со зачини се најчестото место за расипување на храната, и затоа чистете ги често.
За крај, прашајте се кога последен пат сте ги исчистиле полиците за зачини бидејќи тие се најчестото место за расипување. Чистете ги местата каде што стои храната секоја недела, сортирајте ја и фрлете ги опасните храни. Ќе бидете среќни што сте го сториле тоа.Еве на што треба да внимавате:
-Ако забележите мувла на лебот, не го фрлајте само зафатениот дел, туку фрлете го целиот леб. Јадењето на му

Пронајдете не на следниве мрежи: