Ако некогаш откако ќе ја исечете лубеницата забележите ваква пукнатина, веднаш фрлете ја! Еве зошто…

Loading...

Земјоделците користат ѓубриво, кое содржи forchlorfenuron. Тоа е хемиска супстанција, која има моќ да ја прошири големината на лубеницата и до 20%, што на крајот доведува до поголем профит.Оваа хемикалија е толку јака, што поради неа, лубеницата може и да експлодира. Тоа веќе им се случило на неколку земјоделци.
Освен за лубениците, се користи и за киви и грозје. Иако не е канцерогена, оваа супстанција содржи токсини, кои можат да доведат до бројни проблеми, вклучувајќи лезија и смрт на фетус.

 
Меѓутоа, кинеската влада и понатаму продолжува да ја користи својата моќ да го задржи порастот во производството на храна, без оглед на сите лоши ефекти кои ги има на здравјето и околината…Оваа хемикалија е толку јака, што поради неа, лубеницата може и да експлодира. Тоа веќе им се случило на неколку земјоделци.
Освен за лубен

loading...