Ако сакате да живеете подолго, избегнете ги овие 4 лоши животни навики

Loading...

Според новото истражување, објавено во списанието „Preventative Medicine“, животниот век може да се продолжи, ако се избегнат 4-те лоши животни навики: пушење, алкохол, лоша исхрана и слаба физичка активност.Во истражувањето на научниците од Универизтетот во Цирих, учествуваа 16 721 лице, на возраст од 16 до 90 години. Целта на ова беше да се утврди како здравите животни навики, изгледаат изразени во бројки и да се докаже како избегнувањето на нездравите фактои, може да придонесе за продолжување на животниот век.
Истражувањето покажа дела пушењето е најголем фактор за ризик, а пушачите имаат 57 % поголем ризик од прерана смрт.

„Бевме прилично изненадени од два пати поголемиот ризик за прерана смрт, кои ги создаваат овие 4 фактори. На пример, веројатноста на 75- годишниот старец, кој не ги избегнува ниеден од овие 4 ризични фактори, да ги доживее следните 10 години е само 35 проценти. Но, ако таа иста личност, ги избегнува наведените ризични фактори, тогаш шансите за долг живот изнесуваат дури 67 %“ – изјави научникот.
За лицата меѓу 45 и 55 години, кои пијат, пушат, не вежбаат и се хранат нездраво, ефектот на негативните фактори е помал, отколку кај лицата од 65 до 75 години.
Шансите за лицето на 75-годишна возраст, да ги доживее следните 10 години, изнесува 67 %.  Во истражувањето на научниците од Универизтетот во Цирих, учествуваа 16 721 лице, на возраст од 16 до 90 години. Целта на ова беше да се утврди как

loading...
Loading...