Албанија: Арвизу побара цивилна контрола врз војската и полицијата

Американскиот амбасадор во Тирана Александер Арвизу побара парламентарни тела да ги контролираат војската и полицијата.Арвизу на седница на собраниската Комисија за безбедност нагласи дека една од клучните компоненти на демократските системи е и цивилната контрола врз дејствувањето на армијата и националната безбедност.САД и Албанија се членки на НАТО, а во тој контекст треба да се има предвид дека покрај другото, и цивилна контрола врз армијата и безбедносните структури.
МакфаксАмериканскиот амбасадор во Тирана Александер Арвизу поба

Пронајдете не на следниве мрежи: