Албанските интелектуалци бараат поголеми права за терористите од УЧК, сметаат дека платформата ќе пропадне!

Loading...

“Наместо политичките партии да си играат со интересите и составните делови на платформата, прашање кое ги надминува партиските интереси, изгледа дека тие се судрија за некои веќе средени работи“, вели педагогот Урим Салиу„Наместо да се борат за албансата платформа и за други основни точки, сепак се чини дека судирите помеѓу партиите ќе ја уништат идејата на постојната платформа и ќе покажат дека таа не е совршена“, оценува Салиу.
Тој забележува и на тоа дека во платформата не се третираат многу други прашања по кои албанците биле погазени и третирани како граѓани од трет ред, а според него Македонците сметале дека Албанците не заслужувале повеќе достоинство.
Освен ова, Салиу повикува и на тоа партиите да се заложат и за промоција на правата на борците од УЧК. За него било нејасно како сите овие албански политички партии, останале рамнодушни на ова чувствително прашање.
Според него, терористите од УЧК денес живееле под секое човечко достоинство, во беда и сиромаштија. Салиу додава дека терористите се бореле за поголеми права на нивната нација, а биле потценети.
„Верувам дека судирите помеѓу албанските субјекти ќе ги ослабне албанските позиции“ – заклучува Салиу.„Наместо да се борат за албансата платформа и за други основни точки, сепак се чини дека судирите помеѓу партиите ќе ја уништат идејата на по

loading...