Славниот лекар Ричард Шулц, откри рецепт кој го нарекол Супер-тоник, бидејќи помага при лекување на многу состојби.Тинктурите се едни од најдобрите природни лекови, пред сѐ затоа што го извлекуваат и чуваат во себе најдоброто од растенијата. Од друга страна, многу се јаки и треба внимателно да се користат.
Иако во тинктурите обично оди алкохол, знајте дека и јаболковиот оцет е совршен растворувач ако сакате да направите тоник тинктура. Не само што е 100% нетоксична, туку има и многу здравствени предности:
-помага при регулирање на киселоста во организмот
-помага на дигестивниот тракт: ако јаболковиот оцет е со органско потекло и нефилтриран, ќе содржи симбиоза на пријателски колонии на бактерии и габи кои се одличен пробиотик
-оцетната киселина има силно антимикробно дејство и се покажало дека го намалува холестеролот и помага при чувствителноста на инсулин
-јаболковата киселина е антифугална, антибактериска и антивирусна, исто така помага при производство на енергија која го зголемува менталното и мускулното функционирање.
Состојки
Свежа хабанеро пиперка (или најлута која можете да најдете), чешне лук, главичка кромид, корен од ѓумбир, корен од рен и нерафиниран јаболков оцет.
Подготовка
Овој тоник се подготвува како и сите тинктури: растенијата ставете ги во сад, прелијте со јаболков оцет, онолку – колку што е потребно состојките да бидат потопени.
Потоа излупете и ситно исецкајте го зеленчукот, па ставете ги сите состојки во голема стаклена тегла и целосно прелијте со јаболков оцет, така што оцет да плива три прсти над нивото на растенијата и зеленчукот. Затворете и протресете го тоникот за убаво да се измеша.
Оставете тоникот да стои на темно мести барем две до шест недели. Колку подолго стои, ќе биде посилен, а повремено повторно протресете.
За полесно чување и едноставна употреба, процедете ја тинктурата. Ќе ви треба газа, голем сад и цедалка од нерѓосувачки челик.
Ставете ја цедалката во сад и прекријте ја со газа. Излејте ја содржината од теглата во цедалката. Земете нешто со што ќе ја притиснете мешавината за да излезат соковите.
Тоникот можете да го ставите во мали тегли или да ја вратите во големата претходно измиена тегла.
Остатоците од растенијата и зеленчукот можете да го замрзнете или додадете на супа и други јадења.
Дозирање
Откако тоникот е подготвен, може да започнете со секојдневна употреба или користете го по потреба – за подобро варење, имунитет и лекување разни болести. Запомнете, испивате многу моќни тревки и зачински растенија, така што и вкусот ќе биде таков, па може да додадете малку мед.
Погрижете се да пиете доста вода во текот на денот.
Една чаша од 20-30 мл ќе биде доволна. Меѓутоа, ако се борите против тешки инфекции, можете да земете 5 или 6 дози дневно.Тинктурите се едни од најдобрите природни лекови, пред сѐ затоа што го извлекуваат и чуваат во себе најдоброто од растенијата. Од друга страна, мно