Анкета: Хрватите сметаат дека државата им оди во погрешна насока

Loading...

Повеќе од половина Хрвати, некаде околу 70 отсто сметаат дека државата се движи во погрешна насока. 
Точно една недела пред официјалното членство на Хрватска во Европската унија, направена е анкета на граѓаните на Хрватска за тоа дали земјата се движи напред и во правилна насока. 
Од испитаниците 70 отсто одговориле дека таа не се движи во вистинска насока, додека пак 22,4 отсто сметаат дека земјата е на одличен пат, посебно сега кога ќе биде дел од Европската унија. 
Резултатите укажуваат дека мнозинството од граѓаните и понатаму се незадоволни од политиката на Владата. Во споредба со претходни анкети, малку е зголемен бројот на оние што даваат поддршка за Владата. 
Според последнава анкета, граѓаните даваат оценка од 3,39 (од 1 до 5) за работата на претседателот Иво Јосиповиќ, за Владата оценка од 2,31 и за парламентот оценка од 2,01.Повеќе од половина Хрвати, некаде околу 70 отсто сметаат дека државата се движи во погрешна насока. 

loading...
Loading...