Апчињата за спиење можат да делуваат и 24 часа после пиењето

Loading...

Европската агенција за лекови предупреди на несаканите продолжени ефекти на лекот  “stilnoks” и на другите лекови за спиење кои се на база на “zolpidem” кои делуваат на нервниот систем и 24 часа после земањето.„Stilnoks“ се дава за лекување на акутна несоница, а може да делува до 24 часа по земањето што е посебно ризично за возачите.
Американците минатата година спроведоа испитување на тие лекови и заклучија дека рефлексите се слаби и дека осетот на замор трае долго.
Европската агенција побара од фармацевтската комапнија “Sanofi” да го корегира предупредувањето за лекот.
Агенцијата предупредува дека тој лек не смее да се земе повторно и доколку пациентот не спиел добро  мислејќи дека лекот не делувал.„Stilnoks“ се дава за лекување на акутна несоница, а може да делува до 24 часа по земањето што е посебно ризично за возачите.
А

loading...
Loading...