Иако често го мешаат со коренот од магдонос, пашканатот е сосема друго овошје и има многу благотворни својства.
Се работи за двегодишната билка која е богата со етерично масло, минерали, влакна и витамини како што се Б, Ц и Е.
Пашканатот е едно од најпознатите билни извори на калиум и го штити здравјето на срцето, плуќата, црниот дроб и бубрегот.
Пашканатот е добар диуретик и го забрзува исфрлањето вода од организмот.
Богато делува и на крвниот притисок, крвните садови, грчевите во стомакот, повисока телесна температура и дигестивни тегоби.
Можете да го користите целиот, од коренот па до листовите. Најчесто се користи коренот, кој се додава во супите и варира на ист начин како морков, а листовите можете да ги користите баш како и листовите на магдоносот.
Чувајте го во фрижидер и во пластична кеса во која претходно сте го истискале воздухот.
Се работи за двегодишната билка која е богата со етерично масло, минерали, влакна и витамини како што се Б, Ц и Е.