Бербата на ова овошје носи и до 50 евра дневница!

Loading...

Бербата на боровинки на подрачјето на Сребреница почнала речиси еден месец порано од минатата година и еден килограм чини околу пет евра, исто како минатата година.Берачите велат дека се подмладуваат боровинките, кои пред неколку години биле зафатени од пожар.
Исто така, тие велат дека не очекувале дека овие години ќе има боровници поради дождливиот пролет, а посебно дека толку брзо ќе созреат и ќе стигнат за берење.
Луѓето што не се вработени и кои немаат своја земја и не одгледуваат борвинки, секое утро доаѓаат на берба и ако наберат од пет до 10 килограми боровинки ќе достигнат заработувачка и до 50 евра.
Некои берачи достигнуват и берба од 15 килограми, што им носи поголема дневница.Берачите велат дека се подмладуваат боровинките, кои пред неколку години биле зафатени од пожар.
Исто така, тие велат дека не очекувале дек

loading...