Бесплатна марихуана за сиромашните граѓани!

Loading...

Жителите на градот Беркелеј во САД, кои имаат примања помалку од 32.000 долари годишно, а имаат лекарско одобрување за земање на марихуана во медицински цели, од идното лесто ќе добиваат марихуана бесплатно. Според новиот закон, кој едногласно е изгласан на Градскиот совет, болниците мораат да издвојат 2 посто од своите залихи за медицинска марихуана за распределба на сиромашните граѓани.
Законот веднаш наишол на многу противници.
„Тоа е без врска, зошто градот би го спонзорирал „пушењето“ на сиромашните жители, тоа само ќе придонесе кон беда и летаргија“-изјавил еден од тамошните бискупи, Рон Аллен.
Сепак, има такви кои јавно ја подржуваат оваа иницијатива: 
„Постојат неколку случаи на сиромашни пациенти на кои овој лек навистина им е потребен, но за нивните приходи е доста скап и ова е единствениот начин да им се осигура медицинската употреба на марихуана“, рекол градоначалникот на Беркелеј, Том Бејтис за „The New York Times“.Според новиот закон, кој едногласно е изгласан на Градскиот совет, болниците мораат да издвојат 2 посто од своите залихи за медицинска марихуа

loading...
Loading...