БИЗАРЕН МЕДИЦИНСКИ ФЕНОМЕН: Како е можно БЛИЗНАЦИ да имаат РАЗЛИЧЕН ТАТКО?

Близнаци кои не се потполно во сродство се премногу редок феномен,а еве како може да дојде до него.Запознаени сме со тоа дека постојат премногу медицински феномени,но овој е премногу специфичен,бидејќи влијае на формирањето на сложена семејна ситуација.Да,научниците докажаа дека раѓање близнаци од различни татковци е феномен во пораст.
Близнаци од различен татко настануваат со зачнување кое стручно се нарекува хетеропарентална суперфекундација.
Тоа може да се случи само ако нивната мајка имала сексуален однос со два партнера во многу краток временски интервал,па во нејзината утроба една за друга две јајце клетки се оплодени со различни сперматозодиди,па така настале два сосема различни зиготи.
Како се шансите мали дури и за регуларно оплодување во еден сексуален однос,тогаш е јасно зошто е оваа ситуација ретка,односно зошто е скоро невозможно да дојде до две оплодувања со ред.
Необичниот феномен е статистички толку редок да и акушерите едвај го познаваат,а и ако го знаат,се сомневаат во него.До сега се забележани дури десетина такви случаеви во светот,но се сомнева дека постојат многу повеќе.
Всушност и не е невозможно да се одреди точниот број на вакви случаи,бидејќи се зголеми бројот на двојајчани близнаци.Само во Велика Британија еден од сто бремености со близнаци е од овој тип.
Да би се установила хетеропарентална суперфекундација,мора да дојде со сомневање на мажот во татковството поврзано за двете деца.Тогаш се бара ДНК тест и се утврдува дали еден маж е татко на двете деца или се работи за оплодување од страна на различни мажи.Запознаени сме со тоа дека постојат премногу медицински феномени,но овој е премногу специфичен,бидејќи влијае на формирањето на сложена семејна сит

Пронајдете не на следниве мрежи: