„Блиц“ проверка: Овие 10 промени на јазикот откриваат какво е вашето здравје!

Loading...

Јазикот е најсилниот мускул во човечкото тело кој ја спрема храната за џвакање и воедно претставува и единствениот орган за вкус.Функцијата на неговиот изглед е многу поважна од што мислиме, бидејќи според лекарскиот картон на него по кинеската медицина се испишани состојбите на нашиот организам.
Ова се десетте промени на јазикот со помош на кои ќе можете да ја идентификувате состојбата на своето здравје.
1. Нормален јазик- розев, без трагови од заби со јасен премаз кој покажува правилна секреција на плунката.
2. Тенок жолт слој на средината опкружен со неколку видливи трагови од црвени точки- вака изгледа јазикот кој упатува кон недостаток на витална енергија во телото и упатува на умор, лош апетит и претерано потење.
3.Тенок золт слој на средината опкружен со црвен остаток на површината на јазикот- ваквиот изглед упатува на проблеми со дехидрација и кожни болести.
4. Масен бел слој, отечени рабови на јазикот- ваквиот изглед упатува кон неурамнотежна работа на организамот, и вишок на вода во него.

5. Црни точки на виолетова површина- упатува на застој на крвта во деловите на телото кои можат да предизвикаат проблеми со вените, главоболката, бол во прстите и кожа без сјај.
6. Тенок бел слој и црвен врв на јазикот- оваа состојба открива дека организамот е изложен на постојат стрес кој предизвикува нестабилна емоционална состојба.
7. Црвен јазик со жолти дебели наслаги на средината на површината- показател дека повисоката телесна температура која укажува на можност од инфекција на мокчните патишта, проблем со кожата чија површина  е многу леплива.
8. Густ бел слој по средината на бледиот отечен јазик- изглед кој упатува кон инфекција или воспаление поврзано со некоја болест, недостаток на витамини и минерали.
9. Пукнатини на црвената површина на јазикот- упатува на гливичка инфекција во телото која ја прати ноќно потење, несоница и иритација.
10. Јазикот чија површина е бледа и без наслаги укажува на намален проток на крвта во телото, анемија која може да предизвика вртоглавица, замор, а личностите кои се во ваква состојба патат од недостаток на концентрација и помнење.
 
 Функцијата на неговиот изглед е многу поважна од што мислиме, бидејќи според лекарскиот картон на него по кинеската медицина се испишани состојбите

loading...
Loading...