БОЛКИ ВО СТОМАКОТ: Погледнете ја мапата за да дознаете што ја предизвикува вашата болка!

Loading...

Болка во стомакот е една од најчестите тегоби кои повремено ги погодува 90% од луѓето.За подобар увид во можните последици, идентификувајте го точното место на вашата болка.
Болка во стомакот е една од најчестите тегоби кои повремено ги погодува 90% од луѓето.
Понекогаш не плаши заради интензитетот, но самата јачина на болката не значи дека нејзината причина е сериозна и обратно. Благите, но долготрајни болки може да значат хронична болест која треба веднаш да се лекува.
Ако забележите било каква болка во стомакот, во кој било предел, која трае подолго од  2 недели, појдете на лекар за да се осигурате дека не станува збор за некоја посериозна дијагноза.
Причина за итна посета на лекар е и долготрајната надуеност, долготрајно повраќање, пролив и крв во изметот.
Болка во стомакот е секој вид болка која се чувствува во делот помеѓу градите и препоните. Со оглед на тоа дека стомакот зафаќа голем дел од телото, потребно е точно да го лоцирате местото каде што боли за да може полесно да ја откриете причината.

 
Пронајдете ја вашата болна точка на мапата и идентификувајте го нејзиното значење.

 
-Gallstones- Жолчни камења
-Stomach Ulcer – чир на желудникот
-Pancreatitis – воспаление на панкреасот
-Kidnei Stones – камен во бубрезите
-Urine Infection – воспаление на уринарниот тракт
-Constipation – запек
-Lumbar Hernia– поместен диск во ‘рбетот
-Appendictis – воспаление на слепото црево
-Pelvic Pain (пелвична болка) – гинеколошки проблеми (ендометриоза и др.)
-Groin Pain(болка во препоните) – препонски кила
-Heartburn – гастритис
-Epigastric Hernia – епигастрична хернија
Earli Appendictis – рана фаза на воспаление на слепо црево
-Inflammatori Bovel –  чир на желудникот
-Small Bovel (тенкото црево) – воспаление на тенкото црево, Кронова болест
-Umbilical Hernia – умбиликална хернија папочни кила
-Diverticular Disease– дивертикуларната болест
-Duodenal Ulcer – пептичен чир
-Biliari Colic – опструкција / затнување на жолчниот канал
Помалку сериозни проблеми
Можни се различни причинители на болки, а помалку сериозни причинители се: запек како резултат на неправилна исхрана и слабо движење, нетолеранција на одреден вид храна, гастритис како резултат на прекумерно создавање на желудочни киселини, труење со храна или желудочна/цревна вироза.За подобар увид во можните последици, идентификувајте го точното место на вашата болка.
Болка во стомакот е една од најчестите тегоби кои п

loading...
Loading...