Болките во грбот можат да значат проблеми со срцето

Loading...

Често ве боли грбот, мислите дека за тоа е одговорна работата, долготрајно седење или непријатната пожба на спиење. Не е секогаш така, лекарите велат дека тоа може да биде знак за предупредување  за некоја кардиваскуларна болест, би било добро да посетите лекар доколку болките траат по неколку денови.-Доколку некој има проблем со плешките тоа би можело да биде симптом за некоја друга состојба, односно проблем со срцето- вели водечкиот автор на американското истажување Курт Хегман од Јут.
Во истажувањето научниците анализирале податоци од 1.226 работници. Меѓу факторите кои доведуваат до болести на срцето како: висок крвен притисок, високо ниво на холесторол и дијабетис биле и поголемите проблеми со болките во грбот.
Учесниците во истажувањето со најголеми ризични фактори се во група со 4,6 пати поголеми шанси за болки во рамото за разлика од оние кај кои ги немало тие фактори.
Учесниците во истражувањето со средно ниво на ризични фактори имале помалку проблеми со рамото.
-Големиот напор може да го забрза влошувањето на проблемите со плешките на грбот  но не е примарна причина. Ризичните фактори на кардиоваскуларните болести можат да бидат поважни од факторите на работното место- додава Хегман
Контролата на крвниот притисок и на другите ризични фактори на болеста на срцето може да ја намали непријатноста во грбот. -Доколку некој има проблем со плешките тоа би можело да биде симптом за некоја друга состојба, односно проблем со срцето- вели водечкиот автор на а

loading...