Ова традиционално јадење од Рим, познато како паста со кашкавал и бибер, своите корени ги влече дури од 13. Век, но од тогаш доживеало бројни промени и сега во него можат да се најдат три, а понекогаш и четири состојки- кашкавал, бибер, вода во која се готвела пастата и понекогаш путер.Во зависност од рецептот, клучните состојки можат да се разликуваат, па така некаде се користи пекорино кашкавал, а негде пармезан, а одредени готвачи наместо маслиново масло, но генералната идеја зад ова јадење е секогаш иста- просто и вкусно.
Потребна ви е топла сварена паста и црн бибер. Потоа помешајте ја водата во која се готвела пастата со кашкавал за да добиете густ кремаст сос дирекно во тавата во која сте ја вареле тестенината.
Заборавете на павлаката, скапиот зеленчук и месото. Кога овие неколку состојки ќе се спојат, ќе добиете густа, пикантна паста .Во зависност од рецептот, клучните состојки можат да се разликуваат, па така некаде се користи пекорино кашкавал, а негде пармезан, а одредени готв