Бременоста и болките во грбот

Loading...

Иако бременоста за повеќето жени е убаво искуство, тоа секако не поминува и без оние помалку привлечни страни, како хемароиди, стрии, вишок килограми, но и болки во грбот.Ширењето на матката, ги ослабнува стомачните мускули, со што автоматски се менуван начинот на држење на телото и додава притисок на грбот. Болката може да ја предизвика и тежината на бебето. Тоа додава притисок на зглобовите, што често се јавува пред крајот на денот, кога се одмаравме.
Промената на хормоните во текот на бременоста, ги опуштаат лигаментите, што може да предизвика чувство на намалена стабилност и болки при одење или стоење. Дури и при седење и лжење, а може да се појават и кога се седи на низок стол, при наведнување, или кревање на предмети.
Без грижа, не сте единствена трудница која има проблем со ваков вид на неудобност за време на бременоста. Скоро сите трудници се соочуваат со болки во грбот во некој период од бременоста. Овие болки постануваат појаки кон крајот на бременоста. Може да останат и по породувањето, но се повлекуваат по неколку месеци.
На трудниците не им се препорачува никаков стегач.Ширењето на матката, ги ослабнува стомачните мускули, со што автоматски се менуван начинот на држење на телото и додава притисок на грбот. Болката

loading...
Loading...