Британски „Телеграф“: Косовско гратче е џихадистичка престолнина на Балканот

Во изминатите три години, 24 жители на Качаник заминале да се борат на страната на џихадистите, со што ова гратче доби репутација на џихадистичка престолнина на Балканот.Британски „Tелеграф“, пишува дека местото Качаник на југот од Косово, доби неславна титула на „џихадистичка престолнина на Балканот“, бидејќи од 30.000 жители, 24 се во редовите на Исламската држава во Сирија и Ирак.
Најпознатиот меѓу џихадистите од Качаник е 25-годишниот Лавдрим Мухаџери поради кој овој град се стекна со неславната титула, кој на Фејсбук има објавувано фотографии на кои се гледа како на еден заробеник му ја отсекува главата бидејќи бил осомничен за шпионажа против Исламската држава.
Лавдрим на Фејсбук има објавено и фотографија на која се гледа како му ја отсекува главата на еден заробеник, на друга како погубува Сириец со тоа што испалува граната од рачен фрлач.
Според некои податоци, околу 300 жители на Косово отишле да се борат во Сирија и Ирак.Британски „

Пронајдете не на следниве мрежи: