Бродиќ за состојбата во Македонија: Заев е марионета за странските амбасади

Предлогот на Косово како член на УНЕСКО е причина за повлекување на целиот персонал на српската амбасада а се е договорено со  тиранската  платформа која предвидува федерализација на Македонија, пренесува Директно.хрБалканот е на прагот на нова криза, откако претседателот на Србија, Александар Вучиќ го повлече  целиот  дипломатски персонал од Скопје. Вучиќ објасни дека го повлекол персоналот на амбасадата во Македонија  откако  разузнавачките  агенции собрале „доволно докази за многу навредлива акција против властите и институциите на Србија”.
Сите вработени од српската амбасада во Скопје беа повлечени   за итни консултации во Белград, македонскиот министер за надворешни работи потврди во меѓувреме дека добил  известување за тоа, но не и објаснување. За новата криза на Балканот,  причините  и последиците зборувавме со уредникот на порталот Energypress, Иван Бродиќ.
Бродиќ  смета дека персоналот во амбасадата е повлечен во Белград за консултации поради непријателското однесување Република Македонија: “Република Македонија го предложи Косово како член на УНЕСКО, што е спротивно на интересите на Србија,“ вели Бродиќ за Директно.хр и продолжува: “Тоа дека Македонија ќе го  предложи Косово како член на УНЕСКО е договорено во  тиранската платформа, со која беше договорена коалиција на сите албански  партии со македонскиот социјалдемократите на Зоран Заев.“
“Тиранската платформа е спротивна на  Охридскиот договор, кој предвидува   албанската партија да  коалицира со онаа македонска  партија, со која е политички  најблиска“, вели Бродиќ и нагласува дека тиранската платформа тивко почнала федерализација на Македонија, во режија на Зоран Заев.
“Албанската химна беше интонирана во конституирањето на Собранието на Република Македонија”, се сеќава Бродиќ  и забележува дека конституирањето на Собранието беше нелегитимно, бидејќи средбата немаше кворум.
Уредник Energypressa исто така забележува дека тоа е чудно што Македонија го предлага Косово како член на УНЕСКО и на тој начин Косово се движи од уставната надлежност на Република Србија во време кога Албанија не го прави тоа.
„И прашањето за Косово е договорено во тиранската платформа, а пудлицата Заев послушно го прави она што го бараат од  него.“
„Зоран Заев инаку е политичар без рбет“, смета Бродиќ и додава дека социјалдемократскиот премиер со Бугарите  потпиша  договор во кој призна дека Македонците се  дел од бугарската нација.
„До сега,  ВМРО беше пробугарски ориентиран. И сега излегува дека СДСМ е подготвен да ја подели државата меѓу Бугарија и Косово за малку власт“, е одлучен Бродиќ
Уредникот на „Енергопрес“ е претпазлив кога изразува мислење за поголем конфликт:
„Овие проблеми се заеднички во дипломатијата, но присуството на САД во регионот, испреплетените  економски  односи и значителната слабост на армијата во регионот покажуваат дека работите најверојатно ќе се смирит брзо.”
„нормален  политичар  би одговорил  на настанот би одговорил со иста  дипломаска мера“ вели Бродиќ  и додава дека влијанието на француската  и американската амбасада е толкаво што  Заев, најверојатно, нема да направи ништо без нивна дозвола: „Верувам дека Заев е кукла и политичар на далечински управувач, управувана од страна на француската и американската амбасада која стави на власт “, заклучува Бродиќ.Балканот е на прагот на нова криза, откако претседателот на Србија, Александар Вучиќ го повлече  целиот  дипломатски персонал од Скопје.

Пронајдете не на следниве мрежи: