Брз тест за проверка дали јајцата кои сте ги купиле се свежи

Loading...

Овој прехрамбен прдукт е можеби еден од најкористените. Го има во секој брз појадок, основа е речиси на секој десерт и голема инспирација за велигденските декорации за него. 
За квалитетот на јајцата многу е важно да се знае колку се свежи. Со овој едноставен метод лесно ќе дознаете дали јајцата кои сте ги купиле денес се свежи, стари една седмица, три седмици, или пак постари од три седмици, кога се веќе неупотребливи.
Едноставно наполнете една длабока чинија или тенџере со вода, и пуштете ги јајцата во водата.
Свежото јајце веднаш ќе потоне и ќе остане на дното цело време.
Јајцето старо една седмица потонува, но некои делови не се задржуваат на дното, стои малку неправилно.
Јајцето старо од една до три седмици потонува на дното, но по кратко малку се поткрева од дното.
Јајцето постаро од три седмици испливува на површината. Тоа значи дека веќе не е погодно за јадење.
  
За квалитетот на јајцата многу е важно да се знае колку се свежи. Со овој едноставен метод лесно ќе дознаете дали ја

loading...
Loading...