Состојки
2 јајца
5 лажици шеќер
250 мл млеко
1 прашок за пециво
600 гр брашно
6 големи лажици јогурт
масло за пржење
шеќер во прав за валкање
Подготовка:
1 Со миксер измиксајте ги јајцата со шеќерот, па додадете го млекото се миксирајќи на средна брзина, па полека додадете го брашното помешано со прашокот за пециво, и мешајте со дрвена лажица, а на самиот крај додадете јогурт.
Ставете го тестото на набрашнета површина, околу 50 – 100 гр брашно и замесете го толку за да престане да се лепи.
Нека не ве загрижува што е меко, бидејќи ако е потврдо и крофните би биле тврди после печењето.
2. Тестото расукајте го, по потреба набрашнете, и вадете крофни со чаша или калап за крофни, кои ќе ги ставате на салфетка, додека тестото не се потроши.
3. Во поголем сад загрејте масло (може и во фритеза)Состојки
2 јајца
5 лажици шеќер
250 мл млеко
1 прашок за пециво
600 гр брашно
6 го