Бубашваби, нељубезни сестри, валкана постелнина – 10 правила за преживување во државни болници

Loading...

Ќе ви откриеме 10 работи кои лекарите никогаш нема да ви ги споменат и 10 совети како да го преживеете својот тамошен престој.Некогаш работите во животот не одат по планираното и едноставно се случува помошта од хирург да ви биде неопходна.Ќе ви дијагностицираат одредена болест, ќе ви закажат датум за операција, ќе ви кажат кога да дојдете и да се пријавите во болницата, но за доста други работи ќе премолчат. Ќе ви откриеме 10 работи кои лекарите никогаш нема да ви ги споменат и 10 совети како да го преживеете својот тамошен престој.
1. Соба
Болниците не се елитни места (Евентуално некои приватни кои никој досега не ги видел затоа што за нив се нема пари).
bolnica krevetНе очекувајте дека во собата ќе бидете сами, или евентуално со уште еден. Не. Очекувајте минимум уште двајца други, најмалку, кои се разбира не се бирани според вашиот карактер.
Доколку имате среќа, ќе се најде некој колку толку фин и тоа ќе биде некој микс од типот на фин, безобразен и изнервиран.
Сместете се себеси во категоријата која ви одговара. Доколку ви се погоди да добиете крајно незгодни цимери, а на вам тоа не ви се допаѓа, дајте им до знаење, затоа што, штом еднаш им допуштите, подгответе се за пекол до крајот на тамошниот престој.
2. Хигиена
Болниците се најнечистите места на планетата и нема средство за дезинфекија кое што може да го промени ваквото нешто.
Со себе постојано имајте си шишенце со акохол (потребен за тоалет и за рацете), сапун (антибактериски, антиалергиски и анти – се!), никако не го користите туѓиот сапун или оној во болницата, кој го користат речиси сите и покрај тоа што си имаат свој. Земете си влажни марамчиња, четкичка за заби, четка за коса и пешкир, кој никогаш не го оставајте во купатилото, ниту на дофат на рацете на останатите со кои сте во собата.

3. Постелнината
dete bolnicОна што во болницата не треба да го очекувате за време на престојот, е дека ќе ви биде променета постелнината. Па колку и да е нечиста. Доколку ви се случи да по операција во која сте намачкани со јод, да ве стават во кревет, кој сигурно ќе го извалкате, не очекувајте дека некој ќе се стрча по вас и ќе ја смени постелнината.
Доколку сакате да добието нешто чисто треба да играте прљаво. Истурете го, да речеме на пример, ручекот врз креветот. Нема да имаат избор.
4. Бубашваби
Ова е Македонија и од нив нема спас. Не понесувајте отрови, можете да се отруете. Средствата за дезинфекција не помагаат, Едноставно спас е да се подготвите ментално за истите.
5. Храната
Можеби храната за животни е поквалитетна отколку онаа која што се служи во болниците. Имате чуство дека ви ги даваат остатоците, од некој кој што му останале од другата страна на планетата, а никој пред вас не сакал да ги изеде, па ви ги донеле на вас.
Нека ви подготват од дома храна, и да ви ја донесат при посетата. (Обавезно во затворена пластична кутија. Сетете се на бубачките)
Повеќе на: MKDnewsНекогаш работите во животот не одат по планираното и едноставно се случува помошта од хирург да ви биде неопходна.Ќе в

loading...
Loading...