Полнењето може да биде по желба, како и да сакате. На пример може да биде пица полнење, сирење со зачини, сирење и шампињони.Состојки:
500 гр брашно
250мл вода
15гр квасец
1 лажичка шеќер
1 лажичка сол
1 жолчка
Подготовка:
Во топла вода строшете го квасецот и додадете го шеќерот и промешајте.
Додадете половина од брашното и скоро целото масло, убаво измешајте со лажица. Како што го додавате останатото брашно така мешајте.
Кога веќе не може да се меша со лажица полека измесете го со рака, само да му дадете облик.
Не треба долго да го месите бидејќи претходно тестото е убаво измешано со лажица. Полејте го тестото со остатокот од маслото и оставете да нарасне. По 30 минути тестото ќе биде меко и лепливо. Набрашнете ја површината и полека измесете го тестото. Потоа поделете го тестото на онолку делови колку што сакате чамчиња.
Од оваа мера можете да направите 6 поголеми
Секое парче тесто извлечете го во правоаголник, ставете го полнењето па краевите свиткајте ги кон внатре, по 1 см. Најдобро би било откако ќе го направите чамчето веднаш да го ставите во тава за печење па потоа да го полните, за да не ви се распадне при пренесувањето.
Свитканите краеви премачкајте ги со жолчка и оставете да нарасната 10-ина минути па печете во загреана рерна на 220 степени додека не поруменатСостојки:
500 гр брашно
250мл вода
15гр квасец
1 лажичка шеќер
1 лажичка сол
1 жол