Цел живот ПОГРЕШНО го дуваме носот- а не сме ни свесни колку тоа може да ни ШТЕТИ

Loading...

Сите ние го мразиме тоа добро познато чувство кое се јавува кога ќе настинеме и многу често сме во искушение добро да го издуваме носот за да го прочистиме дишењето и да ги олесниме симптомите. Тоа не научиле како деца и се работи  за нешто  што го правиме цел живот несвесни дека може повеќе да и наштети  отколку што ќе ни помогне.Но, се чини дека овој начин а кој  го правиме тоа може да биде лош по нас и  само дополнително да ги влоши симптомите.
Навистина, тоа чувство на затнатост во ноздрите доаѓа од насобраната слуз, но тој во повеќето ситуации е знак дека нашите назални канали  се подуени и воспалени.
„Ако почнеме да го издувуваме носот сам можеме да ги влошиме работите. Тоа не е добра идеја бидејќи така ја иритираме внатрешноста на носот и ја оштетуваме неговата внатрешност и  синусите. Така само создаваме неудобност и го олеснуваме патот кон воспаленијата“, тврди др. Луси Белтон.
Во  случај да претераме со силата при издувување на носот, воздухот може да мине низ каналите кои се поврзани со  ушите и очите и да предизвика дополнителна болка.
Но, како тогаш  да излезете на крај со затнатиот нос?
-Притиснете ја едната ноздра и полека дувнете во марамчето. Ова би требало да ве ослободи од насобраната слуз во ноздрите.
-Избегнувајте го силното дување или  затегнување на носот бидејќи тоа само ќе ги влоши симптомите и  ќе предизвика дополнителна штета.
-Парењето  може да помогне и да ги ублажи симптомите, додека анти-воспалителните лекови  можат можат да го намалат отокот и болката.Но, се чини дека овој начин а кој  го правиме тоа може да биде лош по нас и  само дополнително да ги влоши симптомите.
Навистина,

loading...
Loading...