Цената на храната расте

Loading...

Цената на храната на глобално ниво е зголемена за 2,6 отсто во февруари и тоа е најголем раст од средината на 2012 година најмногу поради неповолните временски прилики, соопшти Агенцијата на ОН за храна.Индексот на цените на Организацијата за храна и земјоделие (ФАО) со кој се мери месечната промена на цените во потрошувачката кошница во која се житарки, млечни производи, месо и шеќер во просек во февруари бил околу 208,1 бодови додека во јануари бил 202,9.
Економистот од ФАО, Абдолреза Абасијан вели дека лошите временски услови во јужната хемисфера и делови од САД се најважна причина за раст на цените. Тој нагласува дека пазарите се „немирни“ и поради кризата во Украина што може дополнително да влијае врз цените во март.
Извор: КурирИндексот на цените на Организацијата за храна и земјоделие (ФАО) со кој се мери месечната промена на цените во потрошувачката кошница во која се жи

loading...
Loading...