Чешките граѓани отсега ќе смеат да пукаат на терористи во случај на напад

Чешкиот парламент усвои уставен амандман кој се противи на правилата на Европската Унија за контрола на оружјето.Тој амандман им дозволува на цивилите кои поседуваат огнено оружје да го користат во ситуации кога е загрозена националната безбедност, вклучувајќи и терористички напади, пренесуваат западните медиуми.
Се очекува амандманот кој е усвоен со големо мнозинство од гласовите, лесно да обезбеди поддршка од чешкиот Сенат и претседателот на земјата Милош Земан.
Чешката влада во почетокот на овој месец соопшти дека ќе побара од Европскиот суд на правдата да ги собори новите директиви на ЕУ за контрола на оружјето, со кои им се забранува на цивилите да поседуваат полуавтоматско оружје.Тој амандман им дозволува на цивилите кои поседуваат огнено оружје да го користат во ситуации кога е загрозена националната безбедност, вклучувајќи

Пронајдете не на следниве мрежи: