Четири карактеристики кои ги поседува секој маж

Loading...

Еден психијатар од САД кој имал многу клиенти, од своето искуство со машкиот дел од нив направил листа на четири карактеристики кои ги поседува секој маж. Прочитајте ги четирите карактеристики кои тој ги издвојува и проверете дали вие ги поседувате.  
1. Мажите одговараат
Генерално повеќето мажи не размислуваат на тоа како нивните зборови и дејствија ќе влијаат на другите. Еден пример на ова е сопруг кој го „убива“ карактерот на неговата сопруга или вербално ги прекорува своите деца. Некој кој физички се пресметува за да докаже нешто. Некој кој се потпира на неговото его, наместо на неговото срце.
Тоа ги зазема дисциплината, трпението и зрелоста да можат себеси да се филтрираат и да размислуваат за другите пред да реагираат. Одговор бараат во мислата, мета- спознание. Реакцијата е инстинктивна. Момците реагираат. Мажите одговараат.

2. Мажите прво ја гледаат внатрешноста
Тие се подготвени да ја анализираат нивната грешка. Тие практикуваат транспарентност и не- одбранбеност. Тие се изразуваат како се чувствуваат. Тие не се обидуваат да бидат некој што не се. Тие се справуваат со конфронтации признавајќи, преземајќи ја одговорноста и правејќи избор. И тие се движат напред, се менуваат.
3. Мажите имаат повод
Нешто за што вреди да се борат. Тоа не мора да биде: да се стави крај на гладот во светот, но тоа може да биде: да се спаси бракот. Се борат за некоја позиција во животот, изразувајќи уметност, подарувајќи подароци, правејќи подобра верзија од себе.
Нешто во што тој верува, дури и ако другите не. Без разлика дали тоа е еден карактер или империја, мажите градат. Момците деконструираат.

4. Мажите преземаат акција
Момци се жалат. Многу навики како жалењето и губењето на темперамент произлегуваат од недисциплинираните размислувања и неможноста да управуваат со емоциите. Знам многу луѓе кои зборуваат за промени. Кои зборуваат дека сакаат да ја „поправат“ нивната врска. Да изгубат тежина. Да бидат подобар татко. Да сопрат со пиењето, мамењето, криењето, но само неколкумина ја преземаат акцијата. Само неколкумина паѓаат одново и одново, но продолжуваат да се обидуваат.
Размислете за сите мажи што ги знаете во вашиот живот: пријатели, татковци, чичковци, браќа, тренери, љубовници, сопрузи. Колку од нив ги поседуваат сите четири карактеристики? Ако е така, посочете им, бидејќи нам ни треба повеќе од нив во овој свет.Прочитајте ги четирите карактеристики кои тој ги издвојува и проверете дали вие ги поседувате.  
1. Мажите одговараат

loading...
Loading...