Четири правила за конзумирање на јаткасти плодови

За да го искористите најдоброто од јаткастите плодови, треба да обрнете внимание на неколку правила…Јаткастите плодови, иако се висококалорични, имаат благотворно дејство на здравјето на човекот поради големата количина на здрави масти кои ги поседуваат.
Сепак, треба да обрнете внимание на неколку правила…
1. Купувајте сирови јаткасти плодови
Доколку конзумирате пржени јаткасти плодови, во организмот внесувате голем број на билни масла кои не се пожелни. Исто така, со термичка обработка, се нарушува и нутритивниот состав на јаткастите плодови.
2. По купувањето, складирајте ги во фрижидер
Складирањето на јаткастите плодови во фрижидер, ќе ја продолжи нивната свежина и нема да се наруши нивната нутритивна вредност.
3. Пред конзумација, потопете ги во вода
12 часа пред конзумација, јаткастите плодови, пожелно е да ги оставите натопени во благо посолена вода. Јаткастите плодови се богати со масти, витамини и минерали, но, понекогаш содржат и несакана компонента. Една таква е фитинската киселина, која може да предизвика.Јаткастите плодови, иако се висококалорични, имаат благотворно дејство на здравјето на човекот поради големата количина на здрави масти кои ги посе

Пронајдете не на следниве мрежи: