Четири сценарија: Каков ќе биде животот во 2100?

Loading...

Температурите ќе пораснат од 0,3 до 4,8 степени во зависност од тоа како ќе се однесуваат луѓето.Постојат четири сценарија за тоа како ќе изгледа светот во 2100 година:
Прво сценарио
Ова е најоптимистичко сценарио и предвидува дека човекот радикално ќе почне да инвестира во нови видови енергија и гео- инженеринг. Во тој случај до крајот на векот населението би се зголемило за девет милијарди луѓе.
Температурата ќе се стабилизира до 2050, глечерите ќе престанат да се топат. Но, нивото на морето и понатаму ќе расне.
На овој начин би се спасила земјата-велат научниците.
Од друга страна додаваат во целост треба да се престане со користењето на саудиската нафта.
Второто сценарио:
Според експертите е нерално. Имено, ако климатските промени не се гледаат како сериозен проблем , човештвото треба да се насочи со забрзан технолошки прогрес. Нуклеарната енергија ќе биде доминантна. Светската популација ќе има 8,5 милијарди луѓе.
Луѓето ќе јадат помалку месо. Но, ќе требаат и многу други жртвувања и одрекувања. Односно започнување на нов начин на живот.

 

Трета можност:
Човештвото да ја намали емисијата на гас со ефект на стаклена градина.
Во тој случај населението би се зголемило на 9,5 милијарди жители.
„Доколку луѓето продолжат со употребата на фосилните горива со досегашното темпо и економијата се стави во прв план на штета на планетата, а не се променат досегашните навики, последиците од климатските промени ќе бидат очигледни“-велат експертите.
Четврто сценарио:
Бројот на жители ќе се зголеми на 12,5 милијарди.
Во тој случај месото ќе се јаде многу повеќе од денес.
Рамнотежата на еко-системот би била загрозена.
Температурите се повеќе ќе раснат, поплавите и сушите би биле почести. Глечерите би се растопиле, а кружењето на водата во природата би било нарушено.Постојат четири сценарија за тоа како ќе изгледа светот во 2100 година:
Прво сценарио
Ова е најоптимистичко сценар

loading...
Loading...