ЦИА објави десетина тајни мапи

Американската Централна разузнавачка агенција (ЦИА) објави мапи од дваесеттиот век, кои некогаш се чувале во тајност.Исто така, Американците објавија јавно и неколку фотографии од официјални или тајни настани од 60-тите и 70-тите години на дваесеттиот век, соопштува Popular Mechanics.
Меѓу објавените мапи се поставеноста на рускиот фронт во 1941-1942 година, зоната на влијание на Јапонија и окупациските зони на Берлин.
Покрај тоа, на официјалниот Flickr профил на ЦИА, може да се видат мапи на кои се прикажани шемите на меѓународните комерцијални пораки во 50-тите години, освојување на Антарктикот во 1956-та и распоредување на ракети во Куба во 1962 година.

На обелоденетите фотографии од ЦИА се запечатени разни додатоци. На пример, изјавата на Џон Кенеди на позадината на картата на Виетнам во 1961 година, како и слика на Ричард Никсон до картата на Камбоџа (1970).
Во обврските на ЦИА влегуваат собирање и анализа на информации за странски државјани и организации. Шефот на агенцијата е подреден директно на претседателот.Исто така, Американците објавија јавно и неколку фотографии од официјални или тајни настани од 60-тите и 70-тите години на дваесеттиот век, соопшту

Пронајдете не на следниве мрежи: