Чириќ: Со ослободувањето од данокот на добивка, во клубовите и федерациите ќе влезат поголем број на спонзори

Слушнавме сите за мерките и мислам дека спортистите, клубовите во Македонија, како и Федерациите, 25 години чекаат на една ваква одлука затоа што само на овој начин ќе може да се подобрат општо условите на спортот во Македонија и да тргнеме со покрупни чекори нанапред.Ова го истакна поранешниот фудбалски репрезентативец Саша Чириќ, во однос на мерките од областа на спортот, кои вчера ги промовираше лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.
-Ние во ФФМ се надеваме дека тоа кога ќе се имплементира дека поголем број на спонзори ќе влезат како во клубовите, така и во Федерацијата и сите оние средства кои ќе ги вложат ако бидат правилно распоредени и инвестирани дали во спортистите, дали во фудбалерите или во инфраструктурата, тогаш може да очекуваме и поголеми резултати и нивото на фудбалската лига на Македонија да се подигне на едно повисоко ниво, а со самото тоа може да очекуваме и подобри резултати на Репрезентацијата, вели Чириќ, за втората од 4-те мерки, која се однесува на финансирањето на клубовите и спортски федерации преку ограничено ослободување од данок на добивка на компаниите кои ќе финасираат спортски клубови и спортисти, како и спортски федерации и МОК.
Во однос на последната мерка за ангажман на врвни тренери од странство во спортските академии каде се градат младите и идни врвни спортисти, Чириќ потенцира дека тоа ќе значи многу за Федерацијата, бидејќи како што вели, врвните тренери ќе го подобрат квалитетот на тренингот и децата ќе може да научат нешто повеќе.
-Тоа е една мерка која исто така нас не засега. Ние имаме 9 академии низ Македонија, фудбалски академии во поголемите градови, како и една УЕФА паралелка тука во Скопје, во таа УЕФА паралелка на тренинзите доаѓаат тренери и стручњаци од УЕФА и гледаме дека навистина со нивното активно учество ма тренинзите тука дека се зголемува и квалитетот на тренингот тука во Македонија. Така што очекувам доколку се имплементира и оваа мерка дека поголем број врвни стручњаци кои работеле со деца и имале успех некаде во Европа, многу ќе ни значат на нас во Федерацијата бидејќи ќе го подобрат квалитетот на тренингот и децата ќе може да научат нешто повеќе, а се надевам и дека одредени тренери нема да бидат суетни и дека заедно ќе соработуваат со таквите стручњаци и тие самите ќе се надградуваат.
Ова го истакна поранешниот фудбалски репрезентативец Саша Чириќ, во однос на мерките од областа на спортот, кои вчера ги промовираше лидерот на ВМР

Пронајдете не на следниве мрежи: