Цвеќињата подолго траат со коцка шеќер и неколку капки лимон!

Loading...

Дали сакате цвеќе во вазна кое трае подолго, најважно е редовно да му ја менувате водата во вазната и да го чувате во просторија каде не е жешко. Исто така, не е добро на цвеќињата да им се става премногу студена вода. Најдобро е млака вода и отстојана, а добро е веднаш да се отстранат лисјата од стеблото, бидејќи така хранливите состојки нема да ги трошат лисјата.
За траењето на цвеќињата да биде продолжено, треба да се спречи развојот на бактериите.
Тоа направите го така што во еден литар вода во вазна додадете две лажици бел оцет, што е антибактериски и две лажици шеќер кои ќе го нахранат растението.
Постојат и други слични трикови па се препорачува да се стави во вода истолчена аспирин таблета, бакарна монета, малку сол низ прстите, сода бикарбона, мултивитаминска таблета или неколку капки вотка. Така рокот на траење на сеченото цвеќе може да се продолжи и на повеќе од десет дена.

Рози
Тие бараат многу вода, но за нивниот опстанок не придонесува централното греење. Затоа, букетот од црвени рози во текот на ноќта можете да го изнесете на балкон или на прозорецот.
Орхидеи
Цветовите на орхидеите подобро да не ги прскате со вода, бидејќи тоа предизвикува распаѓање. Секојдневно додадете свежа вода и шеќер, а на герберите, променувајте им ја водата секој ден.
„Среќен бамбус“ е добар подарок за мажи
Ова куќно растение не бара многу нега, добро се прилагодува на новата средина и не му треба многу светлина. Иако наликува на вистински бамбус, ова растение всушност му припаѓа на семејството на лилјан. Чувајте го во вазна со вода, водата треба да ја менувате еднаш на секои две недели.
Во прилог на давање далеку рози да лалиња и каранфили
Црвени рози се најпродадени, но не е единствената опција како подарок за Денот на вљубените. За разлика од нив, повеќето подаруваат лалиња и лилјани. Виолетовите лалиња во турската традиција симболизираат совршената љубов.
Соодветен подарок може да биде егзотични орхидеи, но и скромен букет каранфили.Исто така, не е добро на цвеќињата да им се става премногу студена вода. Најдобро е млака вода и отстојана, а добро е веднаш да се отстранат лисјат

loading...
Loading...