Далај Лама ги изненади сите: „Јас сум последниот“!

Loading...

Водачот на тибетските будисти, кој ја носи титулата Далај Лама, соопшти дека со неговата смрт прекинува со работа, оваа 6-вековна долга служба како поглавар.Сегашниот Далај Лама, чие световно име е Даинцин Гијасо, изјави за еден германски весник дека традицијата веќе нема значење и дека ја остварила својата мисија.
Тој изјавува дека тибетскиот будизам не зависи од оедна личност, тој е добро организиран, има многу образовани монаси и учители. Затоа после неговата смрт, а сега има 79 години, нема да биде крунисан нов Далај Лама. Лекарите му рекле дека ќе живее 100 години, иако тој во своите сни изјави дека ќе живеел 13 години подолго.

Тој се трудеше за широка автономија на Тибет во границите на Кина, но Пекинг отсекогаш го третираше како непријател. За време на културната револуција, Кинезите ги урнаа најзначајните објекти на тибетската религија и култура.
Далај Лама во 1989 година за доби Нобеловата награда за мир, поради „ненасилниот отпор на кинеската окупација“.  Сегашниот Далај Лама, чие световно име е Даинцин Гијасо, изјави за еден германски весник дека традицијата веќе нема значење и дека ја остварила сво

loading...
Loading...