Дали е пронајден легендарниот замок на крал Артур?

Loading...

Британски археолози, во близина на замокот Тинтаџел во грофовијата Корнвол во југозападниот дел на Англија, пронајдоа урнатини од замок за кој веруват дека потекнува од шестиот век – период за кој се верува дека легендарниот крал Артур можеби живеел, пишуваат британските медиуми.Според податоците на научниците, замокот со еден метар дебели ѕидови припаѓал на Думнонија, кралство во југозападна Велика Британија.
Археолозите претпоставуваат дека објектот датира од шестиот век, а во тоа време, според големиот број легенди, покрај селото Тинтаџел во семејството на британскиот крал и жената на локалниот владател се родил кралот Артур.
Ископувањата се прават како дел од петгодишниот археолошки проект за да се дознае повќее за историските локалитети од периодот на петиот до седмиот век.
Користејќи ја најновата технологија, Археолошката единица на Корнвол ги откри ѕидините на замокот и повеќе од 150 грнчарски и стаклени предмети кои се увезени од некои егзотични локации. што значи дека во замокот биле населени богати поединци.
Научнците наведуват дека пронајдокот предизвикал големо интересирање и дека урнатините можат да станат едни од главните атракции на Велика Британија. Освен тоа, ова е прв замок од тој период кој е добро сочуван.Според податоците на научниците, замокот со еден метар дебели ѕидови припаѓал на Думнонија, кралство во југозападна Велика Британија.
Архео

loading...