Дали правилно ги чуваме лековите? Еве како треба да се чуваат!

Loading...

Еве како треба да се чуваат!Сите чуваме  разни лекови, некои препишани од доктор,некои купени на своја рака. Доколку таблетите кои ги имате во „куќната аптека“ ја промениле својата боја, се ронат и при најмал допир, или пак во сирупите се појавиле грутки или талог на дното од шишенцето, тогаш со сигурност на истите им е изминат рокот.
Честопати на сите лекови им пишува на кој начин  треба да се чуваат но за жал малкумина обрнуваат внимание на тоа. 
За повеќето лекови се препорачува речиси истиот начин на чување. Тие треба да бидат на температура од 25 степени Целзиусови, на темно и суво место, и нормално до рокот кој е назначен на пакувањето.

 
Оние лекови за кои се препорачува да се чуваат во фрижидер, како што е инсулинот, задолжително треба да стојат во фрижидерот но не во мразот, затоа што така чуваниот лек нема да делува кога ќе се користи
Неправилното чување на долгорочен период ги расипува, а на краткорочен влијае на нивниот квалитет, затоа што на лековите многу им смета светлината, како и температура над 25 и под 0 степени ЦелзиусовиСите чуваме  разни лекови, некои препишани од доктор,некои купени на своја рака. Доколку таблетите кои ги имате во „куќната аптека&ldquo

loading...
Loading...