Дали смеете да вежбате кога сте болни?

Ако ви се случи да настинете,слушајте го вашето тело,бидејќи само така ќе знаете дали да продолжите со тренинзите.Луѓето кои често тренираат има поблаго се опоравуваат во однос на оние кои најчесто седат,покажа студијата направена пред неколку години во Британскиот магазин за спортска медицина. Но,ни тие не се потполно заштитени.Па ако ви се случи да настинете,послушајте го вашето тело,бидејќи само така ќе знаете дали да продолжите со тренинзите.
Ако имате температура,омалаксани сте,немојте да вежбате,предупредуваат лекарите и истакнуваат дека е заблуда тоа дека потењето ќе му помогне на организмот да го исфрли вирусот.Во овој период е неопходен одмор за да се опорави имуниот систем.
На слабата настинка не и смета вежбање,но ако ви е лошо по тренингот,паузирајте или вежбајте со 50% капацитет.Одете 15 минути наместо да трчате половина час или направете уште една серија дигање тегови,наместо пет.
Ако симпатомите вклучуваат сува кашлица,кивавица,слободно вежбајте.Но тегобите како болки во мускулите,притискање на градите,немирен стомак бараат одмор.Кога ќе оздравите постепено враќајте се во форма,особено ако сте биле подолго време болни.Луѓето кои често тренираат има поблаго се опоравуваат во однос на оние кои најчесто седат,покажа студијата направена пред неколку години во Британс

Пронајдете не на следниве мрежи: