Дали сте знаеле дека бојата на гласот влијае врз развојот на кариерата?

Loading...

Тешко е да го слушнете сопствениот глас онака како што другите го слушаат, но тој звук може да влијае на импресиите кои луѓето ги создаваат за вас.
Силен и мирен глас може да ги подобри шансите да напредувате до шефовското место.  Рапавите и високите тонови може да им пречат на колегите.
„Луѓето доаѓаат до искушение да кажат: Ќе замолчиш ли веќе?“- но не сакаат да го кажат тоа затоа што не сакаат да ги навредат вашите чувства.
Гласот влијае на тоа како другите ве гледаат вас. Гласот на спикерот е поважен два пати од она што всушност тој го чита.
Притоа спроведенo е истражување, во кое е користен компјутерски програм за да се анализира гласот на спикерот, а потоа се собрале реакции од 10 експерти  и 1.000 слушатели.
Гласот на спикерот го оцениле 23 % од слушателите, додека 11 % обратиле внимание на содржината на текстот.
Луѓето со нормален глас се оценети како успешни, секси, друштвени и паметни, бил резултатот од истражувањето.Тешко е да го слушнете сопствениот глас онака како што другите го слушаат, но тој звук може да влијае на импресиите ко

loading...