Дали сте знаеле дека магдоносот е најголем борец против анемија?

Loading...

Магданосот  кој заради својот карактеристичен мирис е извонреден зачин, исто така е многу вредна, хранлива и корисна намирница. Енергетската вредност му е навистина многу мала и изнесува околу 190kJ/100g. Но неговата вредност е во минералните состојки . Во 100гр суров лист има дури 1600mg минерални состојки, половина од тоа е калиум, а останатото железо, калциум, манган, магнезиум, бакар и помали количини на други минерали.
Но она што магданосот го сврстува во редот на висококвалитетни намирници е содржината на витамините.Во 100g  лист од магданос се содржи дури 170мг витамин Ц, што кај зеленчуците е највисока вредност. Потоа содржи и витамин Б12 кој заедно со железото поволно делува на обновување на еритроцитите, односно е голем борец против анемија.Енергетската вредност му е навистина многу мала и изнесува околу 190kJ/100g. Но неговата вредност е во минералните состојки . Во 100гр суров лист и

loading...
Loading...