Дали тајната за Стоунхенџ е откриена?

Loading...

Организацијата ” Англискo наследство ” соопштува за отворањето на ” последниот елемент од загатката ” , кој не достигнал за разбирање на Стоунхенџ – најголемиот славен антички споменик на Британските острови .Ископувањата на патеката по која во длабоката древност се правеле сите ритуални процеси ја потврдија хипотезата дека Стоунхенџ бил изграден по релјефот на леденото доба.
Коридор ( или како што ја нарекуваат Англичаните , Avenue) претставува пат со должина од 2,5 километри од североисточниот влез на територијата опкружена со камења , до реката Авон во Вест Ејмсбари ( грофството Уилтшир ). Откако го затвориле патот A344 , археолозите конечно започнале со ископувањата .
Малку под асфалтот тие откриле природни шуплини кои некогаш се наоѓале меѓу мали висорамнини, израмнети од древните градители за создавање на патот. Овие шуплини се формирале од кондензацијата на крајот на леденото доба. Случајно, во една насока тие укажуваат на местото каде што во средината на зимата застанувало Сонцето , а во другиот – на точка на летната долгоденица .
” Ова е исклучително важно откритие – вели Мајк Паркер Пирсан , еден од водечките специјалисти за Стоунхенџ . – Сега е јасно зошто Стоунхенџ се наоѓа токму на ова место и зошто древните луѓе толку се интересирале од долгоденицата. Тоа не е поврзано со обожувањето на сонцето, ниту со желбата да создадат календар или астрономска опсерваторија . Едноставно, самото место било особено за нив – природниот пејсаж располага на оската на двете долгоденици како да се соединува небото и земјата . ” Со други зборови , во долгодениците  земаат учество не само небото , туку и земјата .
Аналогно, хипотезата била искажана во 2008 година како резултат на претходно проучување на тесната бразда.
Хезер Себаир од ” англиски наследство ” појаснува: ” Дел од патот очигледно е уништен засекогаш , но ние се надевавме дека други делови се чуваат . Токму така и испадна. ”
Во 2014 година поранешниот пат A344 ќе биде посеано со трева по проектот за реконструкција на објектот од Светското наследство за кое се наменети 27 милиони фунти .
На 2,5 километри од Стоунхенџ ќе биде подигнат нов центар за посетители , каде ќе може да се добие целосна слика за ритуалниот комплекс како вграден во целито пејсаж, а не само како купишта камења. Сега споменикот привлекува над половина милиони туристи годишно .
Пронајдени се исто три јами во кои некогаш биле поставени камења. Така, научниците успеале да докажат дека опсегот на надворешното вратило навистина бил затворен. Неверојатно е дека претходните истражувања со користење на најсовремена опрема не успеале да ги откријат.
Територијата на Стоунхенџ редовно се напојува, за да може свежата трева да ја краси, привлекувајќи туристи . Но овој пат летото се покажало особено суво ( вакво нешто не се случило многу одамна) и како резултат на местата каде што некогаш стоеле камењата се формирале суви делови кои може да се видат со голо око.Ископувањата на патеката по која во длабоката древност се правеле сите ритуални процеси ја потврдија хипотезата дека Стоунхенџ бил изграден по релј

loading...
Loading...