Дали водатата што ја пиете е полна со токсини? Одговорот лежи на дното од шишето!

Loading...

Дискусиите за тоа колку е безбедно  да се пие флаширана вода сè уште се во тек и додека некои тврдат дека не постои никаква опасност, додека пак други се ужаснати одпомислата за пиење на било каков вид на течност што се чуваат во пластични шишиња.Ако сте во дилема за тоа, ќе ви помогне одбележување на дното на шишето. На дното на шишето има ознаки кои откриваат каков тип на пластика се користи во невното произвотство. Веројатно сте ги забележале, но никогаш не сте знаеле колку се важни тие. Тоа е мал триаголник каде што се наоѓаат 3, понекогаш и 4 букви, освен на шишиња такви триаголници се наоѓаат и на други пластични садови.
На дното на вашето шише пишува PET или PETE веднаш фрлете го во ѓубре. Станува збор за вид на пластика за која се сомнева дека е канцерогена. Тиеослободуваат опасен тежок метал антимон и супстанца EPA, која може да ја наруши рамнотежата на хормоните. За жаловој вид на пластика најчесто се користи за производство на шишиња, во кои се пакува водата. Ако на дното од шишето пишува PVC или 3V, постапете исто. Овој вид на пластика содржи две опасни соединенијаза кои се верува дека ја нарушуваат рамнотежата на хормоните.

 
 
Безбедно пакување е тоа што на дното од шишето ги има овие две букви PP, затоа што тоа е пластика, за која барем научниците веруваат, дека не ги ослободува опасните соединенија. PP пластичните производи се обично проѕирни или бели, а најчесто се користат за пакување на јогурт, сокови и сирупи.
Што се однесува на безбедноста најсигурнае PEVG пластиката и се смета за најбезбедна, но од неа не се произведуваат  шишиња, туку пластични кеси. Избегнете ги  пластичните чаши и за еднократна употреба (пр. од машината за кафе), бидејќи и тие се направени од PS пластика која ослободува токсично соединение стирен. Доколку на пакувањето  пишува PC станува збор за пластика што ослободува исклучително штетни BPA. Од него се направени шишињата за спортистите, исто така во нив се пакувахрана и се прават бебешки шишиња. Ако сте во дилема за тоа, ќе ви помогне одбележување на дното на шишето. На дното на шишето има ознаки кои откриваат каков тип на пластика се корис

loading...
Loading...