Дали знаете како пингвините ја одржуваат топлината?

Loading...

Пингвините се птици кои не летаат. Најчесто живеат на ладните, јужни брегови, најмногу на Антартикот или во негова близина, каде што се собираат во големи колонии за да се парат.Пингвините на копно се несмасни, но во водата се движат брзо и хармонично. За да сочуваат топлината во ледената вода, пингвините имаат неколку слоја густи пердуви и дебел слој сало под кожата.
Додека стојат на ледот, нивниот посебно приспособен крвоток не дозволува да им се смрзнат стапалата. Тој ја задржува топлината внатре во крвните садови и го спречува нејзиното губење преку кожата.Пингвините на копно се несмасни, но во водата се движат брзо и хармонично. За да сочуваат топлината во ледената вода, пингвините имаат неколку слој

loading...
Loading...