Дали знаете кое е најдоброто време за кафе?!

Loading...

Најдоброто време за пиење кафе е од од 09:30 до 11:30 часот! Во тоа време нивото на кортизол, хормон кој ја  зголемува будноста, е најнизок, па кафето е одлично во тој период од денот. Внатрешниот часовник најдобро функционира на кафе наутро околу 9 часот, потврдиле студиите од Американскиот Универзитет Униформирани услуги и Универзитетот за здравствени науки. Најдобро е да се пие помеѓу 09-11 и попладне помеѓу 17:30 – 19:30 часот кога нивото на кортизол е најниско.
Кортизолот се поврзива со кофеинот, па мора да се внимава на времето на пиење на овој црн пијалак. Луѓето кои пијат кафе помеѓу 08:00-09:00 часот наутро кога кортизолот е најмногу ја развива толеранцијата на кофеин с што се намалува неговата ефикасност.
Колку повеќе нивото на кортизол се зголемува, толку е поголем ризикот од отпорност на кофеин. Кафето не функционира, па телото бара дополнителна чаша кафе или посилен пијалак за да с еразбуди, потврдило истражувањето.
Точно како што не треба да се претерива со лекови, така не треба да се претерува и со кафе. Треба добро да се темпира, а не кога телото е најбудно бидејќи доаѓа до контра ефект – истакнал раководителот на истражувањето Стивен Милер.Внатрешниот часовник најдобро функционира на кафе наутро околу 9 часот, потврдиле студиите од Американскиот Универзитет Униформирани услуги и Униве

loading...
Loading...