Дали знаете: Зошто вените се сини ако крвта е црвена?

Loading...

Сте се запрашале ли зошто бојата на вените делува со сина боја?Крвта никогаш не е сина, туку секогаш е на нијансата на црвено. Тоа е така поради начинот на кој човечкото ткиво и крвта кои рефлектираат и го апсорбираат светлото.
За се е виновна светлината
Кога светлото допира до ткивото, тоа е распрскува на сите страни преку ќелиите и останатите структури. Тоа светло или се апсорбира во ткивото или исчезнува на површината на кожата. Светлото кое исчезнува преку површината на кожата, или се рефлектира, можеме да го видиме со голо око.
Крвта обично е црвена поради хемоглобинот, протеинот кој е задолжен за носење на кислород во црвените крвни зрнца, а кој апсорбира многу сино светло и рефлектира многу црвено светло. Сетете се кога некој ќе „поплави“ во лицето, тоа значи дека во неговиот организам нема доволно кислород.

Вените за разлика од артериите, носат деоксигенизирана крв, која во ткивото околу вените апсорбира многу повеќе црвено светло од крвта богата со кислород.
Колку повеќе се апсорбира црвеното светло, толку помалку го гледаме.
Вените изгледаат како сини бидејќи носат деоксигенизирана крв
Длабоките вени изгледаат како сини поради деоксигенизираната крв која ја содржат, а која рефлектира помалку црвено светло од останатите ткива
Така се креира оптичка илузија.Крвта никогаш не е сина, туку секогаш е на нијансата на црвено. Тоа е така поради начинот на кој човечкото ткиво и крвта кои рефлектираат и го апсо

loading...
Loading...