Дали знаевте дека: „Хормонот на љубовта“ ја лекува анорексијата?

Loading...

Хормонот произведен за време на раѓање и секс, може да биде користен за третман на лакување на нарушувањата во исхраната, како анорексија, пишува Би Би Си. Студиите на британските и корејските научници покажуваат дека пациентите се помалку склони да бидат опседнати од типот на храната и телото по доза окситоцин. Околу еден на секои 150 адолесценти девојки страдаат од оваа состојба.

Окситоцинот е хормон кој се ослободува за време на физичка врска, како секс, раѓање и доење. Има претпоставки, дека може да се искористи за лекување на повеќе психијатриски нарушувања. Хормонот помага и за намалување на социјалната анксиозност кај луѓето со аутизам.
4-неделното испитување спроведено во Австралија, покажува дека кај луѓето кои прифатиле окситоцин, загриженоста во однос на тежината и обликот на телото се намалува.Студиите на британските и корејските научници покажуваат дека пациентите се помалку склони да бидат опседнати од типот на храната и телото по доза

loading...
Loading...