Децата кои не доволно спијат и остануваат долго будни во ноќта, имаат послаби резултати на училиште

Стручњаците кажуваат дека родителите треба точно да одредат во колку часот легнуваат нивните деца, бидејќи во спротивно големи се шансите да имаат проблеми со математиката и читањето.Во спроведеното истражување се набљудуваа седум и три годишни деца, какви навики имаат и во колку часот си легнуваат во кревет. Оние кои секој ден си легнувале во различно време покажале полоши резултати од оние кои секоја ноќ легнуваат во исто време и спијат доволен број на часови. 
Утврдено е дека три годишните деца кои секоја ноќ легнуваат во различно време од ноќта имаат проблеми со контролирањето на емоциите и имаат поголеми шанси да бидат подебели подоцна во животот. Исто така, би можеле да имаат и психички проблеми и да се чувствуваат уморени.
 
“Кога летате низ временските зони, тешко е да функционирате кога ќе стигнете до дестинацијата. Истото е и кај децата, кога им ги менувате навиките за спиење. Тие ќе се измачуваат повеќе од возрасните. Во спроведеното истражување се набљудуваа седум и три годишни деца, какви навики имаат и во колку часот си легнуваат во кревет. Оние кои секој ден

Пронајдете не на следниве мрежи: