Денот пред Водици е голем и тежок ден- направете го ова

Loading...

На 18 јануари се слави празникот Водокрст.  Во Светата Црква се воспева силата и моќта на Крстот.Се врши крштевање на водата и таа со силата на Светиот Дух добива лековита моќ.Празникот е востановен во спомен на некогашните обичаи кои се изведувале на тој ден, кога биле крштевани луѓето кои го примиле христијанството.
Ден пред големиот христијански празник Богојавление – Водици, на празникот наречен Водокрст секоја година се извршува голем Богојавленски водосвет.
За православните Христијани е строг пост
Водокрст паѓа во очи Богојавление и секогаш е посен ден, без оглед на тоа во кој ден од неделата се паѓа. Во некои краеви постои обичај да се стави кст во вода и да се однесе во црква. Ако крстот замрзне се верува дека годината ќе бие родна и здрава, а во спротивно ќе донесе многу болести.Се врши крштевање на водата и таа со силата на Светиот Дух добива лековита моќ.Празникот е востановен во спомен на некогашните обичаи кои се

loading...
Loading...