ДЕСЕТ знаци дека треба веднаш да престанете да јадете глутен!

Loading...

Глутенот е протеин, кој е присутен во пченицата, оризот и јачменот, а со него се поврзуваат повеќе од 50 болести. Се проценува дека околу 99% од луѓето кои се алергични на глутен, тоа никогаш не го откриваат.Следните симптоми, укажуваат на нетолеранција на глутен:
– Проблеми со дигестивниот систем, како гасови, дијареа или запек. Запекот е најчест кај децата по конзумирање на храна со глутен.
– Keratozis Pilaris („пилешка кожа“) – Последица на недостаток на масни киселини и витамин А, доаѓа до лоша апсорпција во цревата која ја предизвикува глутенот.
– Умор по конзумирање на храна со глутен.
– Автономни болести, како Хашимотов тироидитис, ревматски артритис, улцеративен колитис, лупус, споријаза…

– Нерамнотежа, вртоглавици и други невролошки симптоми.
– Хормонски пореметувања.
– Чести главоболки и мигрени.
– Хронична сллабост.
– Иритација, отекување или болка во прстите, колковите или колената.
– Проблеми со расположението, како депресија.Следните симптоми, укажуваат на нетолеранција на глутен:
– Проблеми со дигестивниот систем, како гасови, дијареа или запек. Запекот е најче

loading...